101 històries zen

Nyogen Senzaki

(Segona edició)

101 històries zen

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 12,50€

Col·lecció: El far, núm. 28

ISBN: 978-84-16139-86-6

Nombre de Pàgines: 160

Mides: 12 x 18 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Febrer del 2016

Compartir aquesta pàgina a:

101 històries zen

Nyogen Senzaki

(Segona edició)

Aquest petit volum té una història llarga i curiosa, ja que s’ha anat teixint i escrivint al llarg de més de set-cents anys. En el seu origen, al segle XIII, hi ha el mestre budista japonès Muju Dokyio, que va escriure una extensa recopilació de paràboles budistes, coneguda com «Recull de pedra i sorra». Ja al segle XX Nyogen Senzaki va fer-ne una selecció, que va reelaborar, i va afegir-hi diversos koan, narracions i fets d’altres mestres zen.

Senzaki, mestre budista establert als Estats Units, va aplegar aquests textos amb la voluntat de difondre les pràctiques zen i el seu impacte va ser enorme, fins a esdevenir un gran clàssic. En molts casos són relats breus en forma de paràbola, paradoxa o simple anècdota, sovint amb un toc humorístic o líric.

El llibre inclou alguns dels koan i les màximes zen més famoses. No és estrany que, malgrat els segles passats, continuïn provocant-nos estranyesa i fascinació mentre intentem capturar els misteris i la saviesa que intuïm entre línies.

Traducció i presentació de Ricard Vela

«Censura’t a tu mateix, però mai als altres. No discuteixis el que és correcte o el que està equivocat.»

«Viu amb causa i deixa els resultats a la gran llei de l’univers. Passa els dies en una contemplació tranquil·la.»

Traduït per: Ricard Vela Pàmies

Nyogen Senzaki

Nascut el 1876 al Japó, no es té informació gaire clara sobre la infantesa de Senzaki. Sembla que va ser abandonat i que un monjo budista errant el va recollir i va ser el seu primer mestre. Ell mateix va viatjar per tot el Japó i va estudiar en diversos monestirs fins que va viatjar als Estats Units, com a acompanyant del seu mestre, Soyen Shaku, i va decidir establir-s’hi.

El 1919 va compilar el llibre 101 històries zen, reunint els millors relats, koan i anècdotes de la llarga tradició zen. A més, entre els seus deixebles figuren alguns dels divulgadors més importants del budisme i el zen a Occident, com Robert Aitken i Samuel L. Lewis.

Va morir el 7 de maig de 1958, als 81 anys.

Recull de premsa

Sonograma - 29/03/2016

La Petita Llibreria - 10/03/2016

Diari ARA - 26/02/2016