De Verdaguer a Ferrater

Aproximacions a tretze escriptors

Narcís Garolera Carbonell

De Verdaguer a Ferrater

Afegir al cistell

Preu: 18,00€

Col·lecció: El fil d'Ariadna, núm. 54

ISBN: 978-84-15307-19-8

Nombre de Pàgines: 256

Mides: 14,5 x 23 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Setembre del 2012

Compartir aquesta pàgina a:

De Verdaguer a Ferrater

Aproximacions a tretze escriptors

Narcís Garolera Carbonell

Entre la literatura i la filologia, De Verdaguer a Ferrater pretén contribuir al coneixement d'alguns dels noms més destacats de les nostres lletres contemporànies
Pla, Ferrater, Sagarra, Coromines, Verdaguer, Maragall, Carner... En el volum present Narcís Garolera aborda els grans noms de la literatura catalana contemporània des de perspectives variades i amb objectius diferents: presentar textos inèdits, oferir reinterpretacions i noves lectures d'algunes obres, apuntar dades biogràfiques desconegudes, establir afinitats i divergències, aproximar-se a l'essència de l'escriptura de cada autor.
Bona part de l'interès de Narcís Garolera es concentra en tres escriptors --Jacint Verdaguer, Josep Maria de Sagarra i Josep Pla--, dels quals és un dels màxims especialistes. Així, de Verdaguer ens ofereix una semblança vital i literària completíssima, l'anàlisi de la seva poesia juvenil i de Canigó, i una visió dels «dimonis interiors», els que van dur Mossèn Cinto «al drama personal i al conflicte públic». De Sagarra n'estudia els seus articles periodístics, escrits amb una prosa imaginativa, impressionista, i reivindica una nova lectura d'El poema de Montserrat, que el posi a l'alçada d'altres grans obres de la poesia de postguerra. Pel que fa a Josep Pla, Garolera s'endinsa en els processos d'escriptura d'El quadern gris i ens avança algunes consideracions sobre l'edició crítica que ha preparat d'aquest gran clàssic del segle XX.

Narcís Garolera Carbonell

Filòleg i professor. Ha exercit la docència a les universitats de Barcelona, Autònoma i Pompeu Fabra, de la qual és catedràtic emèrit. Especialista en Verdaguer, n'ha publicat dos volums d'estudis (Sobre Verdaguer. Biografia, literatura, llengua, 1996; Verdaguer. Textos, comentaris, notes, 2004) i edicions crítiques (L'Atlàntida, Canigó, Idil·lis i cants místics, Excursions i viatges, Al cel, Jovenívoles, Poesies juvenils inèdites). És responsable de l'edició crítica de l'obra completa de J. M. de Sagarra, i n'ha publicat dos reculls d'articles (L'ànima de les coses, 2001; El perfum dels dies, 2004). Ha dedicat una atenció especial a la literatura de viatges (L'escriptura itinerant, 1998).
Ha compilat quatre volums d'Anàlisis i comentaris de textos literaris catalans (1982-1985) i dos de Textos literaris catalans. Lectures i interpretacions (1994-1995). Ha estat guardonat amb el premi «Serra d'Or» d'estudis literaris (1993) i amb el premi d'assaig literari Sant Miquel d'Engolasters (1997). Té en curs de publicació una edició crítica d'El quadern gris de Josep Pla.

Recull de premsa

Culturas, a La Vanguardia - 11/09/2013

Sonograma Magazine

La serp blanca - 21/11/2013

Núvol - 04/11/2012