El cor pensant dels barracons

Cartes des d’Amsterdam i el camp de Westerbork

Etty Hillesum

El cor pensant dels barracons

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 16,00€

Col·lecció: Clàssics de la pau i la noviolència, núm. 13

ISBN: 978-84-15307-74-7

Nombre de Pàgines: 208

Mides: 14,5 x 23 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Juny del 2017

Compartir aquesta pàgina a:

El cor pensant dels barracons

Cartes des d’Amsterdam i el camp de Westerbork

Etty Hillesum

El 1942, durant l’ocupació nazi d’Holanda, Etty Hillesum treballa per al Consell Jueu a Amsterdam. Poc després, però, fruit d’una creixent maduració espiritual i una assumpció radical del seu compromís, demana el trasllat al camp de concentració de Westerbork per assumir el destí del seu poble.

Enmig del dolor personal i la tragèdia col·lectiva Hillesum serà capaç de descobrir la bellesa de la vida, refugiada en l’esperança que, aviat, havia d’arribar un nou món, més just i humà. Mantenint aquesta esperança va morir a Auschwitz el 1943. Tot i que els seus textos no es van publicar fins quaranta anys després de la seva mort, Hillesum s’ha convertit en un referent imprescindible i una figura especial: no és una teòrica, ni una líder activista, sinó una dona amb un profund compromís humà davant una experiència extrema.

«Hem sobreviscut a un dimarts més. Si dimarts vinent surt un altre transport, hi ha molt poques possibilitats de retenir-los [els seus pares]. Aquesta preocupació és el que més et consumeix; amoïnar-te pels altres, vull dir.»

«Aquest capítol de la història de la humanitat és tan trist i vergonyant que no sé ni com parlar-ne. Fa vergonya haver-hi estat present i no haver-ho pogut impedir.»

«Etty Hillesum es trobaria de manera molt singular entre les veus femenines del segle passat que han clamat per la justícia i la pau des de la pròpia experiència de discriminació, violència i guerra. L’escriptura va ser en ella un autèntic instrument de resistència.» (Del Pròleg)

Traduït per: Maria Rosich Andreu

Introducció de: Emilia Bea Pérez

Etty Hillesum

Va néixer el 15 de gener de 1914 a Middelburg (Països Baixos) i es va criar a Deventer, on el seu pare ensenyava llengües eslaves. Va estudiar Dret i Llengües eslaves. Es guanyava la vida fent classes de rus, llengua de la seva mare, que havia fugit de Rússia pel progrom de 1907.

Entre 1941 i la seva mort va escriure un diari sobre l’ocupació nazi d’Holanda i va mantenir una abundant correspondència. Al juliol de 1942 va començar a treballar per al Consell Jueu d’Amsterdam, organisme que feia de pont entre l’administració nazi i la població jueva, i es va oferir voluntària per treballar d’assistent al camp de concentració de Westerbork. Com a membre del Consell podia entrar i sortir del camp regularment i ho va aprofitar per portar missatges, aliments i medicaments per a la població reclosa i fer de correu de la resistència.

El 7 de setembre de 1943 la família Hillesum va ser traslladada de Westerbork a Auschwitz. Els seus pares van ser assassinats tan bon punt hi van arribar; Etty Hillesum hi va morir el 30 de novembre de 1943.

Recull de premsa

Sonograma - 29/10/2017