Farmàcies històriques de Catalunya

Jaume Casas; Maria I. Marín i Xavier Sorní

Farmàcies històriques de Catalunya

Afegir al cistell

Preu: 29,00€

Col·lecció: Altres

ISBN: 978-84-96970-15-1

Nombre de Pàgines: 296

Mides: 24 x 30 cm

Enquadernació: Tapa dura amb Sobrecoberta

Data primera edició: Octubre del 2007

Compartir aquesta pàgina a:

Farmàcies històriques de Catalunya

Jaume Casas; Maria I. Marín i Xavier Sorní

Recuperació del magnífic patrimoni artístic de les farmàcies catalanes
El món farmacèutic, tan sensible a les expressions artístiques de cada moment històric, manté un patrimoni extraordinari, amb nombrosos establiments que poden figurar entre els millors comerços de Catalunya i altres que, més modestos, tenen detalls, objectes i racons d'un gran encant.
És prou coneguda i reconeguda la importància artística de diverses farmàcies modernistes de Catalunya, amb mostres notables en arquitectura, pintura, forja, vitralls, escultura, decoració i les diverses arts aplicades. Altres farmàcies conserven íntegrament o parcialment la decoració noucentista, d'art decó, racionalista, etc. En qualsevol estil artístic trobem exteriors bonics, interiors elegants, pintures, paviments i rètols molt bells, un mobiliari magnífic i, en general, una decoració esplèndida, molt abundant en detalls d'interès.
A banda de la importància artística de l'edifici, l'establiment comercial o la decoració en ella mateixa, moltíssimes farmàcies conserven objectes, cartells, rètols, pots i altre material d'un gran valor històric i patrimonial. Es tracta de peces que donen a les farmàcies el seu esperit i el seu ambient.
El llibre aplega imatges d'unes 70 farmàcies fetes per Consol Bancells, fotògrafa especialitzada en arquitectura i art, i incorpora, com a complement, algunes fotografies antigues, especialment significatives, procedents dels mateixos establiments.
Dels textos se n'encarregaran tres autors, especialistes tots ells en el món farmacèutic, la seva història i els moviments artístics de l'època: modernisme, noucentisme, déco...

Consol Bancells
És llicenciada amb grau en Història de l'Art, fotògrafa i documentalista. Especialitzada en la investigació sobre les arts decoratives aplicades a l'arquitectura i els comerços històrics de Catalunya, ha publicat els llibres Sant Pau, hospital modernista, El Modernisme a Mallorca, El Modernisme a l'Eixample de Barcelona, Farmàcies modernistes de Barcelona, Botigues històriques de Catalunya i Barcelona, botigues amb encant. Ha col·laborat com a fotògrafa i historiadora en projectes de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

Jaume Casas
És doctor en Farmàcia, acadèmic de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i diplomat en Òptica Oftàlmica i Acústica Audiomètrica. Ha estat director de diversos Congressos Professionals (entre ells Infarma 2001, 2003, 2005 i 2007) i comissari-director de vuit edicions de la Semana Nacional de Numismática. Professor-col·laborador en la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, és autor de més de cent cinquanta articles, pròlegs i llibres.

Maria Isabel Marín
És doctora en Geografia i Història, secció Història de l'Art per la Universitat de Barcelona. Des de 1997 realitza treballs de catalogació, documentació i assessorament del patrimoni del Reial Cercle Artístic de Barcelona. Les seves línies d'investigació van dirigides a la producció artística de la segona meitat de segle XIX, Modernisme i Noucentisme. És autora de L'obra medallística de l'escultor Eusebi Arnau, Eusebi Arnau i Cercle Artístic de Barcelona. Primera aproximació a 125 anys d'història (1881-2006).

Xavier Sorní
És doctor en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i president de la Societat Catalana d'Història de la Farmàcia. Autor de més de cent cinquanta d'articles, majoritàriament d'Història de la Farmàcia, i de sis llibres, ha participat activament en nombrosos congressos de l'especialitat. Ha estat director o membre de l'equip de redacció de cinc publicacions periòdiques. Actualment, és el director de la Revista de la Societat Catalana d'Història de la Farmàcia.

Jaume Casas; Maria I. Marín i Xavier Sorní