Giratomb de vida

Josep Maria Miquel i Vergés

Giratomb de vida

Afegir al cistell

Preu: 17,00€

Col·lecció: Narratives, núm. 36

ISBN: 978-84-96521-80-3

Nombre de Pàgines: 336

Mides: 14 x 23 cm

Enquadernació: Rústica

Data primera edició: Abril del 2007

Compartir aquesta pàgina a:

Giratomb de vida

Josep Maria Miquel i Vergés

Giratomb de vida és "una de les novel·les més importants de l'exili". (Jordi Castellanos)

Giratomb de vida és la plasmació d'un profund desig de Josep M. Miquel i Vergés: la voluntat de donar compte, a través de la ficció, de la guerra civil espanyola i de l'exili dels catalans a Mèxic.
Com explica Víctor Martínez-Gil a la introducció, l'obra és una excel·lent radiografia moral de les actituds dels exiliats: la supervivència en un ambient estrany i hostil, la necessitat de deixar enrere un passat, i la lluita enmig de la hipocresia social i els amors clandestins. Els personatges de Giratomb de vida s'enfronten amb una qüestió clau: el preu del triomf a l'exili suposa el silenci del passat, l'existència sense memòria? I el retorn a Catalunya és sempre una victòria o bé l'acceptació d'una derrota?
Finalista del premi Joanot Martorell, Giratomb de vida ha romàs inèdita durant cinquanta anys, malgrat que, per exemple, Rafael Tasis la considerés una obra plena "de fantasia poètica i d'una tendresa melangiosa que no és gens freqüent de trobar en la nostra literatura."
Miquel i Vergés és un intel·lectual i escriptor singular dins la literatura catalana contemporània, amb uns mèrits indiscutibles, sovint ignorats. Un oblit imperdonable que, mig segle després, queda restituït.


Josep Maria Miquel i Vergés

Josep M. Miquel i Vergés
Neix a Arenys de Mar el 1903. Historiador i escriptor. La seva obra es regeix per la voluntat de testimoniar la seva experiència vital i cultural. Abans de la guerra civil, conrea poesia i teatre. Compromès amb Acció Catalana, s'ha d'exiliar a Mèxic. Col·labora en publicacions catalanes i mexicanes. Participa en la creació de Full Català i funda, amb Ferran de Pol i Joan Sales, Quaderns de l'Exili. La seva obra de creació durant els anys cinquanta deriva cap a la novel·la amb Un deliri de mar (editada el 2005 per Angle Editorial) i Giratomb de vida, que ara es publica per primera vegada. Mor a Coyoacán (Mèxic) el 1964.