La modernitat cauta

1942-1963. Resistència, resignació, restauració

Edició d'Antoni Marí i Albert Mercadé

La modernitat cauta

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 19,00€

Col·lecció: El fil d'Ariadna, núm. 76

ISBN: 978-84-16139-10-1

Nombre de Pàgines: 336

Nombre d'il·lustracions: 14

Mides: 14,5 x 23 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Setembre del 2014

Compartir aquesta pàgina a:

La modernitat cauta

1942-1963. Resistència, resignació, restauració

Edició d'Antoni Marí i Albert Mercadé

La cultura i l'art en el purità i aïllat primer franquisme.

Ara fa cinquanta anys, Barcelona inaugurava el Museu Picasso, fet que certificava la voluntat col·lectiva de reprendre el projecte cultural i de país anterior a la Guerra Civil. Enrere quedaven dues dècades en què, superada la immediata postguerra, la voluntat de modernització cultural del país havia maldat per sobreviure, adaptant-se a unes circumstàncies profundament adverses, en forma d’una modernitat no sempre visible que va sobreviure amb cautela durant els primers anys del franquisme fins a l’arribada de la nova atmosfera aperturista dels anys 60.

Els autors reflexionen sobre les polítiques culturals, les orientacions estètiques, les circumstàncies històriques i els protagonistes més significatius entre 1942 i 1963, d’acord amb les úniques estratègies possibles aleshores: resignació, restauració o resistència.

Repàs de les manifestacions artístiques i la vida cultural al llarg del primer franquisme, en què la recerca de la modernitat artística queda latent.

• Articles dels millors experts en l'art de l'època, que s'està revalorant.

• Es tracten sobretot tres disciplines artístiques: arquitectura, pintura i literatura

Editat per: Antoni Marí Muñoz, Albert Mercadé Ciutat

Edició d'Antoni Marí i Albert Mercadé

Antoni Marí. Poeta, assagista i catedràtic de Teoria de l’Art, s’ha especialitzat en l’estudi de les idees estètiques, literàries i musicals de la modernitat. Ha publicat els llibres de poesia El preludi i Un viatge d’hivern (Premi Nacional de Crítica, 1989), els assaigs L’home de geni i Formes de l’individualisme (premis de la Crítica Serra d’Or, 1984 i 1994), La voluntat expressiva (Premi Nacional) i El camí de Vincennes, El vas de plata (Premi Ciutat de Barcelona) i l’antologia del romanticisme alemany El entusiasmo y la quietud.

Albert Mercadé. És historiador i crític d’art. Doctor en Humanitats (UPF) i llicenciat en Història de l’Art (UB i la Sorbonne, París), és professor adjunt de Teoria de l’Art (UPF). Des del 2010 és director artístic de la Fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet de Llobregat.

És autor del catàleg raonat de l’escultor Joan Rebull, l’assaig Matèria reservada. Artistes catalans i les biennals de Venècia, junt amb J. F. Yvars, i monografies sobre Guinovart, Ràfols-Casamada, Oriol Sàbat, Joaquim Vayreda o Jaume Mercadé.

Ha comissariat diverses exposicions i escriu a Bonart, «Cultura/s» de La Vanguardia, Serra d’Or, Revista de Catalunya o Descord. Des del 2006 dirigeix la productora Films d’art.