Llibre de viatges

Benjamí de Tudela

Llibre de viatges

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 16,90€

Col·lecció: Altres

ISBN: 978-84-17214-83-8

Nombre de Pàgines: 224

Mides: 13 x 20 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Novembre del 2020

Compartir aquesta pàgina a:

Llibre de viatges

Benjamí de Tudela

Benjamí de Tudela és un dels tres viatgers per excel·lència de l’edat mitjana, juntament amb Marco Polo de Venècia i Ibn Battuta de Tànger. Tots tres —jueu, cristià i musulmà—, surten de casa seva cap a Orient amb la idea de descriure la geografi a d’un món aleshores encara molt desconegut.

La crònica de Benjamí de Tudela és un excel·lent retrat dels països que visita, i molt especialment de les comunitats jueves que l’acullen, al llarg del seu acolorit itinerari durant la segona meitat del segle xii per la costa mediterrània: Constantinoble, Jerusalem, Bagdad, Isfahan, el Caire... En la seva narració, inèdita fins ara en català, Benjamí ens descriu les rutes comercials, enumera riqueses i productes, explica fets llegendaris o històrics dels llocs i retrata acuradament la vida quotidiana de les comunitats jueves.

Traduït per: Manuel Forcano Aparicio

Benjamí de Tudela

Benjamí de Tudela Nascut a Tudela cap al 1130, aquest rabí navarrès realitzà un llarg i perillós viatge per la Mediterrània i l’Orient Pròxim durant la segona meitat del segle XII. L’itinerari, les sorpreses i els fets històrics que viu els descriu al seu Llibre de viatges, la primera crònica de viatges escrita en hebreu, i l’única que ens ha pervingut sencera d’un viatger jueu medieval. Fill de rabí Jonàs de Tudela, va ser un home culte i coneixia bé diversos idiomes com l’àrab, el llatí i el grec, a banda de l’hebreu i l’arameu. Devia morir el 1173, poc després del seu retorn a Tudela i d’escriure la seva crònica.

Manuel Forcano (Barcelona, 1968) És doctor en Filologia Semítica i ha treballat com a professor d’hebreu i d’arameu a la Universitat de Barcelona. Especialitzat en la història del judaisme català ha publicat la Història de la Catalunya jueva (2010), així com Els jueus catalans (2014), 50 indrets de la Catalunya jueva medieval (2017), i Atles de la història dels jueus de Catalunya (2019, Premi Ferran Soldevila d’Història 2020).

Ha traduït de l’àrab amb Margarida Castells Els viatges d’Ibn Battuta (2005, Premi Serra d’Or de Traducció 2006), i és l’editor i traductor al català de la versió integral de La descripció del món de Marco Polo, més conegut com Llibre de les meravelles (2009).

Recull de premsa

El Punt Avui - 29/12/2020