Mort a les cunetes (1939)

Albert Fàbrega

Mort a les cunetes (1939)

EXHAURIT

Preu: 14,80€

Col·lecció: El fil d'Ariadna, núm. 14

ISBN: 978-84-96103-89-4

Nombre de Pàgines: 176

Mides: 14 x 23 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Març del 2005

Compartir aquesta pàgina a:

Mort a les cunetes (1939)

Albert Fàbrega

Una denúncia contundent de la barbàrie i la repressió de les tropes franquistes
En circumstàncies tèrboles van ser afusellats nou republicans la mitjanit del 9 de febrer de 1939. El testimoni d’un supervivent, Josep Nin, ha permès reconstruir aquesta tràgica història. Albert Fàbrega posa al descobert les fosses silenciades pel règim franquista. Una denúncia contundent de la barbàrie i la repressió de les tropes franquistes.
Al llarg de l’ocupació de Catalunya les tropes franquistes van posar en marxa una autèntica maquinària de repressió sistemàtica. Els intel·lectuals, sindicalistes i polítics del bàndol derrotat van ser empresonats, torturats o executats (la majoria sense judici previ). Sovint les persones que s’adherien a l’exèrcit guanyador van esdevenir delators i informadors sobre les activitats polítiques dels seus veïns durant els anys de guerra. L’objectiu era clar: eliminar físicament qualsevol mena de dissidència política futura i implantar la ideologia oficial.
Albert Fàbrega recupera de l’oblit «Els fets de Súria»: l’afusellament de nou republicans –detinguts sense acusacions polítiques clares– que van ser trets la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa. Un d’ells, Josep Nin, va sobreviure i això ha permès reconstruir aquella història tràgica, que esdevé un testimoni de gran valor per a la memòria d’aquells anys, dominats pel terror i la por del nou règim.

Albert Fàbrega
Va néixer a Súria l’any 1951. Casat i pare de quatre fills, és llicenciat en Matemàtiques per la UB. Actualment és professor a l’IES Mig-Món de Súria, tasca que compagina amb la de professor associat a la UPC de Terrassa.
Com a estudiós de temes relacionats amb la prehistòria, ha publicat el llibre Llegendes de ponts, dòlmens i menhirs a Catalunya. Per altra banda, també ha escrit articles sobre matemàtiques, història i arquitectura rural tradicional.
Des de l’any 2005 és president del Centre d’Estudis del Bages.

Els vuit de Can Massana, lúltim cas investigat pel jutge Garzón

Recull de premsa

Nació Solsona - 29/09/2019