Ètica i educació per a governants

Abdal·lah ibn Almuqaffa

Ètica i educació per a governants

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 12,50€

Col·lecció: El far, núm. 23

ISBN: 978-84-16139-06-4

Nombre de Pàgines: 160

Mides: 12 x 18 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Juny del 2014

Compartir aquesta pàgina a:

Ètica i educació per a governants

Abdal·lah ibn Almuqaffa

Escrit al voltant de l'any 750, Ètica i educació per a governants tracta del comportament moral i pràctic que han de seguir tant els sobirans com els membres de l’elit política i intel·lectual que prosperen a l’entorn del poder: allò que a l'època medieval s'anomenava «espill de prínceps» i que té El príncep de Machiavel com a exemple més conegut i influent.

Ibn Almuqaffa, considerat un dels fundadors de la prosa literària en àrab clàssic, l’escriu amb la intenció que l’imperi islàmic adopti formes de govern que havien resultat eficaces en l’antic i vast imperi persa: una mena de pacte ètic entre els governants i el poble, pel qual una elit intel·lectual dirigeix l'imperi però respectant els drets de la resta d’estaments socials.

El governant ha de legitimar la seva autoritat practicant virtuts que garanteixin l’ordre i la justícia, ja que té una responsabilitat moral davant dels súbdits.

Un clàssic imprescindible de la literatura àrab, que s'avança set segles a El príncep de Maquiavel.

Traducció de l’àrab i introducció de Margarida Castells Criballés.

Traduït per: Margarida Castells Criballés

Abdal·lah ibn Almuqaffa

Nascut cap a l'any 720 en una família persa de religió zoroastriana, és considerat un dels fundadors de la prosa literària en àrab clàssic per les seves obres originals i, sobretot, per les seves traduccions d’obres historiogràfiques, filosòfiques i polítiques del persa a l’àrab. La seva traducció més coneguda és Kalila i Dimna, una col·lecció de faules que va tenir una gran difusió per tot Europa, però també cal esmentar Mil contes, que estaria en l’origen de les Mil i una nits. Malauradament la major part de la seva obra original s'ha perdut o només se'n conserven fragments i adaptacions. Ja gran, es va convertir a l’islam, per convicció o per conveniència, quan la dinastia abbàssida va substituir l'omeia. Una obra seva va disgustar el governador de Bàssora, que —segons les versions— el va fer llançar a un pou, on va morir ofegat, o va fer que el desmembressin fins a la mort. Sigui com sigui, la vida d’Ibn Almuqaffa es va veure truncada abruptament vers l’any 757.

Recull de premsa

L'illa dels llibres 28/10/2014 

La Vanguardia "Culturas" 24/09/2014

EL PUNT AVUI, - 16/07/2014

Sonograma 29/06/2014

TV3 "Els matins" 10/06/2014

Premsa

Dossier de premsa